Verhuizen naar Frankrijk

Heeft u altijd al gedroomd van een leven in Frankrijk? Een château tussen de wijngaarden? Een chalet in de Franse bergen? Of een maison de village in een idyllisch Frans dorp met een plaatselijke boulangerie en een gezellig place du village met terrasjes? Hoe u droomleven er ook uitziet in viva la France, een verhuizing naar Frankrijk vergt altijd een goede voorbereiding.

 

Redenen om te verhuizen naar Frankrijk

Frankrijk is een fantastisch mooi land met onder andere zon, zee, bergen en veel ruimte om te leven. Niets voor niets gaan wij Nederlanders graag op vakantie naar het land van de lekkere wijnen, stinkkaasjes en de croissant. Maar ook het aangename klimaat en de relaxte levensstijl van de Fransen maakt dat veel mensen dromen van een leven in Frankrijk. Misschien gaat u studeren in Parijs, werken als skileraar in de Franse alpen of genieten van uw pensioen aan de Côte d’Azur? Wat uw reden ook is om te verhuizen naar Frankrijk ook is, het thuisfront in Nederland is nooit ver weg, wat emigreren naar Frankrijk nog aantrekkelijker maakt.

Waarheen verhuizen in Frankrijk?

Wilt u graag verhuizen naar Frankrijk? Maar heeft u nog geen idee waar naar toe? Bedenk dan wat voor u belangrijk is: dichtbij de kust, in de bergen, op het platteland of juist in de grote stad. De Franse republiek is namelijk groot: met een oppervlakte van 551.500 km2 is Frankrijk het grootste land van West-Europa. Sinds 2016 is het land verdeeld in 13 regio’s die allemaal hun eigen charmes hebben.

 

Kaart van Frankrijk

Hauts-de-France

De regio Hauts-de-France is een samenvoeging van de vroegere regio’s Nord-Pas de Calais en Picardie. Dit deel van Frankrijk staat niet echt bekend als toeristische trekpleister en is lekker rustig. Hoewel het in de steden Lille, Amiens of Arras altijd levendig is. Voor natuur en cultuur is Hauts-de-France een ideale plek om te wonen, met haar brede kustlijn van zandstranden bijvoorbeeld. In de zomer om te ontspannen en de rest van het jaar om flink uit te waaien. Het gebied rondom de baai van de Somme (Baie de Somme) zorgt voor een permanent vakantiegevoel. Om nog niet te spreken over de historie; Hauts-de-France was het toneel van de Eerste Wereldoorlog.

Grand Est

Grand Est bestaat uit de vroegere departementen Alsace, Lorraine en Champagne-Ardenne. De streek die het meest tot de verbeelding spreekt en wereldwijde faam behaalde is Champagne. De wijngaarden van de bekendste merken liggen op kalkrijke heuvels ten zuidwesten van Reims rondom het stadje Epernay. Dit typische Franse product valt tegenwoordig onder dezelfde regio als de Duits aanvoelende regio’s Alsace en Lorraine. Kijk niet gek op als u hier Duitse plaatsnamen tegenkomt of dat mensen met Duits dialect spreken. Wat dit gebied van Grand Est in Frankrijk uniek maakt zijn de halve houten huizen naar Duits voorbeeld. Vaak geschilderd in een felle kleur.

Normandië

Normandië is misschien wel een van de bekendste regio’s van Frankrijk. Om verschillende redenen, zo zijn de geallieerden hier aan land gekomen tijdens D-Day in de Tweede Wereldoorlog. Maar Normandië is meer dan enkel een herinnering aan die oorlog. Al doet de overvloed aan musea misschien anders geloven. Normandië heeft schitterende natuur- en mens gemaakte wonderen zoals de olifanten rotsen van Etretat en de Mont St. Michel; dé meest bezochte plek in Frankrijk op Parijs na. Om nog niet te spreken over de eindeloze imposante kliffen. Naast de gezellige pittoreske dorpjes heeft Normandië ook prachtige steden, Rouen is waarschijnlijk de mooiste.

Île-de-France

Île-de-France is Frankrijks kleinste regio en staat bekend als de Parijse regio. Logisch omdat de regio voor een groot gedeelte bestaat uit de stad Parijs. Een andere vormgever van deze regio is de rivier de Seine. De een na langste rivier van Frankrijk die zijn bekendheid dankt aan zijn gang door Parijs maar dat doet de Seine toch echt te kort. Vroeger was Île-de-France het persoonlijke domein van de Franse koning. Het dankt zijn naam aan de manier waarop de rivieren Oise, Seine, Ourcq en Marne een soort van schiereiland creëren. Maar een andere verklaring zou zijn dat de naam een verbastering is van Liddle Franke, wat klein Frankrijk betekent in de Frankische taal.

 

Bretagne

Bretagne heeft alles om te ontsnappen aan het drukke leven. Door het Keltische verleden voelt het binnen Frankrijk zelfs aan als een ander land. Een land met prachtige natuur en een ongekende kustlijn. Van zandstranden tot kleine baaien en gruwelijke uitzichtpunten zoals Pointe du Raz of Pointe de Pen-Hir. Oh, nog iets wat niet veel mensen lijken te weten, Bretagne is ideaal voor surfers. Zowel in de zomer als in de wat koudere maanden. Maar ook het binnenland liegt er niet om, glooiende heuvels en smakelijke streekproducten maken dit een perfecte bestemming voor levensgenieters. Het verleden van Bretagne gaat nog verder terug dan de Kelten, menhirs zorgen voor meer vraagtekens dan antwoorden over de prehistorie.

 

Pays de la Loire

Pays de la Loire is een samenvoeging van kleine provincies en kent als grootste stad Nantes. Deze zesde grootste stad van Frankrijk was in de 18e eeuw een belangrijke zeehaven. De rijkdom die hiermee verzameld is ziet u nu nog goed terug in de stad. Maar de regio is meer dan alleen de stad Nantes, zo is het zout uit de omgeving van Le Croisic (sel de Guérande) het bekendste type zout in Frankrijk. Ook de duinen zijn een kenmerkend beeld voor de regio, maar om het gebied achter de duinen bewoonbaar te maken zijn er bossen gepland. Hiermee wordt het zand op zijn plek gehouden waardoor tegelijkertijd het land wordt beschermd tegen overstromingen. Kijk niet gek op als u langs de kust naaldbossen ziet waar de bomen wel heel recht ten opzichte van elkaar staan.

 

Centre-Val de Loire

Centre-Val de Loire wordt gezien als het middelpunt van het Franse vasteland en staat bekend om zijn vele kastelen. De bekendste plek om u te vergapen aan deze prachtige bouwwerken is de Loire Vallei. Hier staan de mooiste kastelen van heel Frankrijk. Een reden dat hier zoveel kastelen staan is dat de jachtvelden langs de Loire tot de beste van het land behoorde. De gehele Franse adel wilde daar jagen.Tegenwoordig wordt er nog steeds veel gejaagd en staat het gebied bekend als graanschuur van Frankrijk. Graanvelden strekken zover het oog kan zien. Maar de natuur gaat hier nog steeds haar gang. Met La Brenne, het land van de duizend meren en een van de belangrijkste draslanden van Frankrijk, als goed voorbeeld.

 

Bourgogne-Franche-Comté

Bourgogne-Franche-Comté is een rustig gebied is met een sterke focus op de agricultuur. Maar er zijn er voldoende hoogtepunten, bezienswaardigheden en activiteiten te ondernemen. Wat te denken van een bezoek aan de meest prestigieuze en duurste wijnhuizen van Frankrijk. Het is in de Bourgogne, ten zuiden van Dijon, zelfs zo dat een aantal wijngaarden achter muren of hekken staan. Zo waardevol zijn de druiven die daar groeien. Populaire wijnen die hier worden geproduceerd zijn de Pinot Noir (rood) en Chardonnay (wit). Als zomers zo goed als heel Frankrijk verdort, blijft deze regio groen dankzij zomerse stormen. Vooral het gebied langs de grens met Zwitserland lijkt niet aangetast te worden door de zomer.

 

Auvergne-Rhône-Alpes

Regio Auvergne-Rhône-Alpen, dé streek voor liefhebbers van berglandschappen en buitenactiviteiten, is met zijn bijzondere natuurlijk erfgoed een paradijs voor wandelaars die van uitgestrekte beschermde gebieden houden, en voor sportliefhebbers op zoek naar spanning en sensatie. Maak wandeltochten door het Regionale natuurpark van de Vulkanen van Auvergne of het Nationale park van la Vanoise. Ga langlaufen in de Bauges, rotsklimmen in het Mont-Blanc gebergte, kajakken in de gorges de la Sioule of zwemmen in de meren van Annecy, Le Bourget, Grangent en Chambon. Maar ook skifanaten komen helemaal aan hun trekken met zoveel wintersportoorden als er zijn in de Franse Alpen! En om even bij te komen kunt u uitrusten met een wellness momentje in de kuuroorden van Vichy, Aix-les-Bains of Bourbon-l’Archambault.

Occitanie

Occitanie is misschien wel de regio van Frankrijk met de grootste diversiteit. Deze regio is groter dan België of Zwitserland maar kent geen sterke eigen identiteit, zoals bijvoorbeeld Bretagne. Door de samenvoeging in 2016 is de regio nog groter geworden en kent het naast het bijzondere landschap van de Pyreneeën ook een heus mediterraan klimaat. Dit mediterraan klimaat vindt u terug tussen Montpellier en de Spaanse grens. De combinatie van het bergen klimaat en het zachte Middellandse zeeklimaat zorgen ervoor dat dit de een van de populairste regio is van Frankrijk. Met uiteenlopende hoogtepunten zoals Pont du Gard, Cirque du Gavarnie, Carcassonne en Lourdes is er hier voor iedereen wat te doen, op elk moment van het jaar.

 

Provence-Alpes-Côte-d’Azur

Provence-Alpes-Côte-d’Azur spreekt tot de verbeelding. Tot op de dag van vandaag is het één van de bekendste en meest bezochte regio’s van Frankrijk. En dat is niet voor niets, alleen al de prachtige kustlijn en het mediterraan klimaat is reden genoeg om hier te gaan wonen. Maar er is zoveel meer zoals de lavendelvelden van de Mont Saint Vincent, de olijfboomgaarden, heerlijk geurende dennenbomen, het natuurgebied Camargue en de steden Marseille en Aix-en-Provence. Ook de rijken onder ons weten Provence-Alpes-Côte-d’Azur te vinden, zij verblijven vaak in Cannes en Saint Tropez.

 

Nouvelle Aquitaine

Een enorme diversiteit siert de regio Nouvelle Aquitaine. De rode draad die door de regio loopt is de agrarische sector, vooral de druiventeelt voor enkele van de bekendste wijnen van Frankrijk. Het noorden, het vroegere Poitou-Charentes, kent een mild Atlantisch klimaat met de meeste zonuren van Frankrijk op de mediterrane regio’s na. De kuststrook van de regio is erg in trek tijdens de zomermaanden, van zonaanbidders tot golfsurfers. Maar de regio is zo veel meer, de Pyreneeën zorgen ervoor dat hier het hele jaar door wat te beleven is.

Corsica

Het Ile de Beauté oftewel het Eiland van de Schoonheid: de bijnaam van Corsica vanwege zijn prachtige landschappen. Denk aan rode rotsen boven een turkooizen zee, natuurstenen dorpjes tegen ruige bergwanden, weelderige rivierbeddingen vol kastanjebomen, lagunes met zandstrandjes, woeste kapen en schiereilanden. Napoleon werd hier geboren en cultuur- en geschiedenisliefhebbers komen volop aan hun trekken in de mooie stadjes, uitkijkend over de Middellandse Zee.

 

Wat te doen voor een verhuizing naar Frankrijk?

Heeft u besloten om te gaan emigreren naar Frankrijk? Dan is een goed begin het halve werk. Iets in de drukte van een verhuizing vergeten, wilt u liever voorkomen. Tenslotte rijdt u binnen Nederland nog wel even op en neer als u iets vergeet, maar vanuit Frankrijk is dit minder makkelijk. Daarom hebben wij deze handige checklist met dingen die je moet regelen voordat u naar Frankrijk verhuist.

1. Regel een internationaal verhuisbedrijf

Bij een verhuizing naar Frankrijk valt er ontzettend te veel te regelen. Denk aan vergunningen, papieren voor de douane en het veilig inpakken en vervoeren van uw spullen. Een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in verhuizingen naar Frankrijk kan dit allemaal uit uw handen nemen. Zo kunt u zich richten op andere belangrijke dingen die geregeld moeten worden voor uw leven in Frankrijk.

2. Belangrijke documenten verzamelen

Diverse documenten zijn belangrijk om vooraf te regelen. Verleng ten eerste uw paspoort en rijbewijs. Daarmee voorkomt u dat deze ongeldig worden als u niet meer in Nederland bent. Maar ook andere documenten zijn belangrijk. Denk dan bijvoorbeeld aan een internationaal uittreksel van een huwelijksakte en het geboorteregister van al uw gezinsleden. Diploma’s geldig laten verklaren voor het buitenland bij DUO. Medische dossiers alvast laten omzetten.

3. De juiste instanties inlichten

Als u gaat verhuizen naar Frankrijk, dan moet dat ondere andere bekend zijn bij de Belastingdienst. Uw huidige gemeente geeft het uitschrijven op uw woonadres aan de Belastingdienst door. Daarnaast moet u andere instanties ook informeren als u een Ziektewet- of Werkloosheidsuitkering ontvangt. Regel 1 tot 5 dagen voor vertrek uw uitschrijfbewijs bij de Gemeentelijke Basisadministratie van uw woonplaats.

4. Opzeggen huidige abonnementen en verzekeringen

Denk aan de sportschool, televisie & internet, gas, water & licht. Maar ook verzekeringen die u niet meer nodig heeft in Frankrijk. En sluit nieuwe alvast nieuwe verzekeringen af die u nodig heeft in Frankrijk, zoals een zorgverzekering.

5. Huisdieren meenemen

Wilt u uw trouwe viervoeter meenemen naar Frankrijk? Zorg er dan voor dat uw huisdier gechipt is met een identificatiechip die voldoet aan de ISO-Norm 11784 en 11785. Daarnaast moeten honden en katten minimaal 1 maand voor vertrek gevaccineerd zijn met onder andere een rabiësinenting. Is uw kat of hond jonger dan 3 maanden? Dan moet de rabiësinenting minimaal 21 dagen oud zijn. In Frankrijk zijn een aantal hondenrassen niet toegestaan, onder ander de Mastiff, Tosa en pit-bulls.

6. Zorg voor een Frans adres

In Frankrijk kunt u zich niet inschrijven bij een gemeente. Je bewijst dat u in het land bent gevestigd met een zogenaamd ‘justificatif de domicile’, zoals een gas-, water- of elektriciteitsrekening van het huis waar u woont. Zo’n document wordt vaak gevraagd, bijvoorbeeld als je een Franse bankrekening wilt afsluiten. Wel handig als u dan een adres heeft.

Hoe bereid je jezelf voor op een verhuizing naar Frankrijk?

Parlez-vous français? Het ligt voor de hand, in Frankrijk spreken de mensen Frans. In de eerste fase van uw nieuwe leven in Frankrijk moet u vaak nog van alles regelen. U raakt een stuk minder gestrest als u in ieder geval iets begrijpt van wat de mensen uw vertellen en vragen. Reken er niet te veel op om uw Engels te kunnen gebruiken, veel Fransen zijn het Engels niet machtig. Volg dus alvast een cursus Frans bij een bij een taleninstituut in de buurt voordat u gaat emigreren naar Frankrijk. Ook is het handig om u alvast in te lezen in de Franse cultuur en gewoontes. Die zijn net iets anders als in Nederland.

 

Hoe ziet een verhuizing naar Frankrijk eruit?

U kunt natuurlijk alles zelf naar Frankrijk gaan verhuizen. Maar bij een verhuizing naar het buitenland moet u veel regelen. Belangrijk dus dat inpakken van uw spullen en het vervoeren van de inboedel snel en zonder stress verloopt. Door een verhuisbedrijf naar Frankrijk in te schakelen bent u verzekerd van vakkundige hulp en veilig meubeltransport. Ons verhuisbedrijf in Delft is hiervoor de perfecte partner.

Mondial Van Buuren Verhuizingen heeft de beschikking over grote verhuiswagens, verhuisdozen en handige hulpmiddelen waardoor het verhuizen naar Frankrijk een stuk sneller gaat. Heeft u nog geen nieuwe woning in Frankrijk, maar moet u al wel uit uw oude huis? Dan kunnen wij ook uw inboedel tijdelijk opslaan in onze eigen verwarmde opslagloods. Wanneer u huis in Frankrijk klaar is komen wij met uw inboedel naar Frankrijk. Onze handyman kan zelfs alle klusjes in huis voor u doen, zoals lampen ophangen en meubels in elkaar zetten.

Met onze verhuisdiensten proberen wij u zo compleet mogelijk van dienst te zijn. Heeft u nog vragen over onze scherpe en voordelige tarieven of wat wij u kunnen bieden? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een offerte aan!

MVO Nederland logo
Erkende Verhuizers Logo
Dekra logo
Inboedelhotel logo
Zorgverhuizers logo
EMG logo
Verhuizen.nl logo