Emigreren en verhuizen

Om verschillende redenen willen steeds meer mensen vertrekken uit ons haastige en koude kikkerlandje en willen verhuizen naar een land waar de zon schijnt. Of ze willen het financieel beter krijgen door te verhuizen naar een land als Duitsland, waar bijvoorbeeld de huizenprijzen aanmerkelijk lager zijn dan in Nederland.

 

Als verhuisbedrijf voor bestemmingen in het buitenland en met de specialisatie Frankrijk en Duitsland, zetten wij even wat praktische zaken op een rij voor als u plannen heeft voor emigreren naar het buitenland. Verhuizen naar het buitenland is met verhuisbedrijf Delft de juiste stap!

Visum en werkvergunning nodig bij uw emigratie?

Gaat het om tijdelijk werk als een expat met een tijdelijke vestiging in het buitenland, of is deze van een onbeperkte duur? Opvallend is dat de verschillende populaire vestigingslanden er onderling allemaal verschillende regels en procedures op nahouden als het gaat om wettelijke formaliteiten als visa en regels om arbeid te mogen verrichten.

 

Vooral buiten de Europese Unie liggen een visum en andere vergunningen vaak moeilijker als u zich daar wil vestigen. De overeenkomst is altijd: begin ruim op tijd, want soms kunnen de aanvraag en de procedure voor toelating  maanden in beslag nemen. Op de website van de ambassade of consulaat van uw gewenste vestigingsland kunt u alle voorwaarden lezen. Behalve de onkosten treft u uitzonderingen zoals bijvoorbeeld vingerafdruk- en pasfoto regels of de noodzaak van een verplicht medisch onderzoek. Houd ook rekening met het verplicht verlengen en de extra kosten voor uw eventuele meekomende partner of kinderen.

Hoe zit het met bankrekening, hypotheek, belastingen, verzekeringen en pensioen bij een emigratie?

Naast een verblijfsvergunning is het zaak om all zaken met betrekking tot financiën ruim op tijd te regelen. Allereerst kan het bij bepaald buitenlandse banken soms een ingrijpende administratieve klus zijn om er een bankrekening te openen. Pas daarna kun je als je wil emigreren je aanvragen, rechten en verplichtingen regelen ten aanzien van hypotheek, belasting, verzekering en pensioen.

 

De Nederlandse belastingdienst vraagt op haar site contact op te nemen voor een correcte afwikkeling. Zo moet u eventueel contact opnemen met de douane en dienen alle fiscale verplichtingen over uw laatste verblijf maanden in Nederland correct worden afgehandeld. Als u in een enigszins vergelijkbaar vestigingsland gaat wonen zoals Frankrijk of Duitsland, neem daar dan bij voorkeur een goede financieel adviseur in de arm, zeker in de beginperiode. Deze experts zijn uiteraard goed op de hoogte over de lokale verschillen ten aanzien van pensioen, hypotheek, verzekeringen en belastingen. Uw Nederlandse pensioen kunt u mogelijk ´meenemen´ naar het nieuwe land, de ingang datum bij de verzekering moet absoluut op de vestigingsdatum zijn ingegaan.

Belangrijk bij emigratie: nieuwe taal verbeteren of aanleren

Wie wil emigreren moet vak het eigen taalniveau verbeteren of zelfs een geheel nieuwe taal aanleren. Het is natuurlijk erg handig in het dagelijks leven, in een winkel of bij de huisarts, maar ook om succesvol te worden in een nieuwe baan. Ook voor kinderen is het erg belangrijk, voor hun nieuwe sociale leven en ter voorkoming van achterstanden op school. Bij een emigratie naar Duitsland of Frankrijk valt het misschien nog wel me om de taal te spreken, maar bij verschillende andere landen is dat een ander verhaal. Afhankelijk van je doorzettingsvermogen, je leervermogen en de manier van aanpak kun je op korte termijn al een redelijk succes boeken. Kies je voor zelfstudie uit een boekje, een taalcursus via internet of volg je een echte cursus of opleiding hiervoor?

Hoe is het om te emigreren naar Frankrijk?

We noemen een paar standaard zaken voor uw emigratie checklist. Er zijn handige Nederlandstalige websites om een baan in Frankrijk te vinden. Naast een baan is het natuurlijk ook handig om kennis op te doen en de aanmelding te regelen voor zaken als de basisschool of kinderopvang in Frankrijk. Om een huis te vinden kan het ideaal zijn om de eerste tijd een (vakantie)woning te huren. Net als in ons land heeft u dan zaken nodig als een arbeidscontract, loonstrookje en een Frans identificatienummer.

 

Bedenk dat een behoorlijk aantal Fransen uitsluitend Frans spreekt. De bevolking is doorgaans minder open, minder direct en minder klagend dan ons Hollanders en beleefdheid is een hoog goed.

 

Verdiep u van tevoren in het leven in Frankrijk via boeken of internet en praat met mensen die er al wonen. Zodoende leert u welk stappen zij hebben gezet en weke hobbels er zijn ervaren. Er bestaan ook professionele adviseurs voor emigratie-advies. Een goede voorbereiding is het halve werk!

 

De laatste jaren is het aantal Nederlanders dat emigreert fors toegenomen, tot rond de 150.000 personen per jaar. Een groot deel hiervan vestigt zich in Frankrijk. Verhuizen naar Frankrijk met Van Buuren is daarom een goede stap!

Uw emigratie naar Duitsland

Het voordeel van emigreren naar Duitsland is dat het vaak eenvoudig is om een dag of een weekend even terug te gaan naar vrienden of familie in Nederland. Verder zijn de cultuur en de normen tamelijk gelijkwaardig.

 

De huizenprijzen zijn op veel plekken beduidend lager dan in Nederland, wat zeker geldt voor het oosten van Duitsland. Als u twijfelt, kies er dan voor om eerst een tijdje een huurwoning te nemen en van daaruit een leuk huis te vinden.

 

Tegenwoordig ligt het cijfer van Nederlanders die emigreren rond de 150.000 mensen per jaar. Duitsland staat daarbij in de top drie van favorieten. Sommige emigranten houden hun baan in Nederland aan, hoewel het erg aantrekkelijk kan zijn om te werken in Duitsland. Over het algemeen zijn de lonen op een aantrekkelijke hoogte. Daarnaast staat het bekend dat er in Duitsland over het algemeen goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, zeker bij de overheid.

Onze extra mogelijkheden

Wanneer wij uw verhuizing mogen regelen kunnen wij u de volgende extra diensten aanbieden:

Handyman

De Handyman demonteert uw meubels en monteert ze weer op de plaats van bestemming. Ook voor het ophangen van kunst of gordijnen kan de Handyman ingezet worden.

Opslag

Wij hebben een moderne elektronisch beveiligde opslagloods waarin u uw inboedel tijdelijk op kunt slaan.

Inpak service

Wanneer u geen tijd heeft of niet in staat bent om de voorbereidingen zelf te treffen kunnen wij dit voor u verzorgen.

Verhuis assistentie

Wanneer u zelf uw verhuizing wilt organiseren maar niet de mankracht hebt kunnen wij deze voor u leveren.

Kopen of huren van Verhuisdozen en/of –dekens

Voor het gemakkelijk kopen of huren van verhuisdozen, -dekens, etiketten, hoezen, bubbeltjesplastic en meer, neemt u eenvoudig contact met ons op.

Verhuizen binnen Nederland?

Contact

Indien u meer informatie wilt kunt u contact met ons opnemen of uw gegevens achterlaten zodat wij u terug kunnen bellen. Uiteraard kunt u ook direct een offerte aanvragen. Wanneer u al bekend bent met de exacte datum van uw verhuizing raden wij u aan het uitgebreide offerteformulier in te vullen om een zo precies mogelijke prijsopgave te ontvangen.

MVO Nederland logo
Erkende Verhuizers Logo
Dekra logo
Inboedelhotel logo
Zorgverhuizers logo
EMG logo
Verhuizen.nl logo