Joh. van Buuren en Zn. Verhuizingen

De 6 beste tips om je huis oplever klaar te maken voor een snelle verkoop

Zodra de sleutel van hand tot hand gaat van de oude naar de nieuwe eigenaar is er altijd nog even een ‘officieel moment’: het samen controleren of de staat waarin de woning op dat moment verkeert voldoet aan de vooraf gecommuniceerde regels. Ons verhuisbedrijf uit Delft kan helpen om alles netjes achter te laten. Als nieuwe bewoner zal u vervolgens de sleutel ontvangen als de vorige bewoner alles volgens afspraak heeft achtergelaten. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Lees daarvoor maar eens deze tips voor het op een juiste manier opleveren van een koopwoning of huurwoning.

1. Gaat het om huur of koop?

Uiteraard is er een verschil tussen het opleverklaar maken van een koopwoning of een huurwoning. Bij de meeste verhuurders staat er een bepaling in het huurcontract dat de huurwoning moet worden opgeleverd zoals hij er in de beginfase uitzag. Daarnaast komt vaak voor dat een essentiële wijziging, zoals een nieuwe vloer plaatsen of een stuk muur slopen, uitsluitend mogelijk is na schriftelijke toestemming.

Het verschil met een koopwoning is dat de enige afspraak waarbij u zich hier aan dient te houden is dat u het oplevert zoals schriftelijk is overeengekomen met de nieuwe eigenaar. Dus een handeling als bijvoorbeeld een mooie antieke voordeur demonteren is dan onmogelijk.

2. Houd u bij een oplevering aan de afgesproken datum

Bij zowel een huurovereenkomst als een koopovereenkomst zit u vast aan een vooraf duidelijk gecommuniceerde opleverdatum. Probeer in de planning van alle taken die u moet verrichten, van verhuizing tot het demonteren van zaken, er rekening mee te houden dat u de klus op de juiste datum heeft afgerond.

Stel bijvoorbeeld dat na de afgesproken datum er nog grote meubels in uw huiskamer staan, terwijl de nieuwe eigenaar op diezelfde dag een nieuwe parketvloer wil laten leggen. Of de controleur van uw woningcorporatie staat voor de deur, terwijl u nog allerlei zaken moet herstellen om de gehuurde woning opleverklaar te maken.

3. Ga systematisch het huis door voor een correcte oplevering

We zeiden het hiervoor eigenlijk al: een goede planning is het halve werk bij het verkoopklaar maken. Ga daarom gestructureerd van boven naar beneden uw huis af om te kijken of aan alle denkbare eisen, verplichtingen en voorwaarden van een correcte oplevering is voldaan. Want als u persoonlijk een kijkje neemt op bijvoorbeeld de zolder of in de kelder, kan het maar zo zijn dat u opeens nog iets ‘ontdekt’ dat u vooraf niet had verwacht.

4. Probeer felle kleuren te vermijden in de woning

Vel gekleurd huis met voorgevel in kleuren blauw en oranje

Wat voor sommige mooi is hoeft dat niet voor iedereen zo te zijn

Het nadenken bij en voorbereiden van de oplevering van een huis begint eigenlijk al vanaf dag één dat de oude bewoner eigenaar werd. Want als deze na de ontvangst van de huissleutel beslist om binnen en zeker buiten te schilderen in zeer felle kleuren, wordt de woning voor een ander minder aantrekkelijk en kan er zelfs een waardedaling optreden.

5. Fiks alle gemakkelijk te repareren klusjes bij een oplevering

Zelfs als u geen goede klusser bent is het voor de meeste mensen nog vrij makkelijk om een loszittend plint even vast te maken, dat ongeverfde latje in de lak te zetten of een stuk loszittend behang even goed te bevestigen.

In het geval van een koopwoning kan het zelfs als resultaat hebben dat u een potentiële koper over de streep trekt door alleen maar het sausen van een paar wanden met een fris kleurtje. Of even een nieuw slotje vastzetten op de tuindeur. Mensen die een huis willen kopen, willen immers geen gedoe en krijgen graag de indruk dat het al helemaal woonklaar is.

6. Voorgevel en sanitair is van groot belang

Vervallen voorgevel van een huis

Goed visitekaartje?

Het voornaamste visitekaartje is natuurlijk de voorkant van een woning. Net als bij elke woningreportage op Funda is dat immers de eerste indruk die u krijgt als woningzoekende. Zorg daarom dat de voorkant goed in de lak staat en zorg voor ‘neutrale’ gordijnen, lamellen of vitrage. Het tweede voorname punt van het visitekaartje is voldoende (natuurlijk) daglicht in de woning.

Verder zijn de badkamer en het toilet van groot belang. Mensen houden van schoonheid en hygiëne. Bij koophuizen zijn potentiële kopers zeer gericht op het wc, keuken en badkamer,  want als ze een vervanging nodig achten wordt een koop fors minder aantrekkelijk door de hoge kosten van nieuw sanitair.

 

  • MVO Nederland
  • Erkende verhuizers
  • DEKRA ISO
  • Inboedelhotel Payoff
  • Zorgverhuizer
  • EMG
  • Verhuizen.nl